Category Archives: Ekspidisi

Cerita Aku dan aktiviti

Aku, Mabul dan Sipadan

English: Image of a Clark's anemonefish. Amphi...
English: Image of a Clark’s anemonefish. Amphiprion clarkii. Taken at Sipadan, Borneo, Malaysia. (Photo credit: Wikipedia)
Image of fimbriated moray, Gymnothorax fimbria...
Image of fimbriated moray, Gymnothorax fimbriatus. Taken off Sipadan, Borneo, Malaysia. (Photo credit: Wikipedia)
Mabul (film)
Mabul (film) (Photo credit: Wikipedia)
This nudibranch is commonly found in Mabul, Ma...
This nudibranch is commonly found in Mabul, Malaysia. This one is taken at Paradise III dive site. Current was really strong when this picture was taken (as you can tell from its tentacles). (Photo credit: Wikipedia)
mabul1
Pikachu Nudibranch
mabul2
Seperti di dalam akuarium
mabul3
Clown Fish
mabul4
Penyu yang sangat jinak
mabul6
Puffer Fish atau ikan buntal sedang berehat
mabul7
Lokasi pembuangan sampah adalah ‘syurga’ bagi kuda laut
mabul8
Ribuan ‘traveller’ sedang bergaya untuk rakam
maul5
Memahat kenangan bersama sang penyu

Idea pertama datang dari Aleng. Macam biase aku hanya jadi pak turut je. Keje aku book tiket flight nak gi ke Tawau dan uruskan perjalanan dari Tawau ke Samporna. Sampai Samporna, Aleng akan uruskan semua hal2 nak diving+accomodation+transportation. Selebihnya, aku hanya tunggu apa yang Mabul dan Sipadan ada untuk kagumkan aku.

Hasilnya, memang Sipadan dan Mabul adalah lokasi selam skuba bertaraf dunia. Segala makhluk pelik yang mungkin aku takkan jumpa jika dive di semenanjung, sangat mudah nak jumpa di sini. Dari haiwan makro seperti nudibranch dan ikan pelik seperti ghost pipe fish dan pygmy seahorse semuanya boleh tengok.

Kerja Gila ke POS Tenau

tenau1
Siapkan basikal dan perkakasan lain sebelum memulakan perjalanan

 

tenau3
Di awal perjalanan – masih mampu senyum 🙂
tenau2
Pemandangan di awal perjalanan
tenau 6
Laluan berselut sepanjang 9 jam perjalanan
tenau5
Minda dan fizikal makin tercabar
tenau4
10km pertama perjalanan

 

tenau8
Trek mula berkabus jam 6ptg
tenau7
6.40ptg, POS Tenau
tenau9
Pemandangan di POS Tenau

Pos Tenau, Ulu Slim 8-9Jun.

Dah genap 4 bulan sejak last epic ride ke Gua Cha di Gua Muse, Kelate.

Kali ni mimi datang lagi dengan idea baru nak gi POS Tenur di Ulu Slim, Perak. Kate mimi trip kali ni 30km jer!! Perjalanan hari pertama bakal menolak basikal sejauh 20KM (dijangka air hidung dan mulut bakal meleleh dengan banyak) dan kayuh slow sejauh 10KM. Masa anggaran untuk sampai ke POS Tenur dari tempat parking kereta, 9hours. So itu rough idea hows the trip is all about.

 

Butiran Teknikal
Elevation
Start 70m++
highest peak 850m++
Camp site 781m

1st Day stat;
Jarak 30km ++
Mula jam 9am, abes 6 pm.
Moving Time; 5 jam 40 min
Stopping Time: 3 jam 20 min
Top Speed 31km/h
Longest DH; not in the right mind to mind this
Longest Uphill; not in the right mind to mind this

2nd Day stat;
Jarak 30km++
Moving Time: 2 jam 42 min
Stopping Time; 2 jam 18 min
Top Speed: 52.3 km/h
Longest DH; 30 min
Total DH: 1 jam 30 min (beh kurang)
Longest Uphill: who cares?